ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γνωρίζοντας ότι η αξιοποίηση κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος του δήμου μας, της Επαρχίας Καλαβρύτων, δεν είναι κάτι που θα αποτυπωθεί άπαξ σε μια κόλλα χαρτί ή σε ένα πρόγραμμα συνδυασμού, αλλά αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια που απευθύνεται και αφορά όλους τους δημότες και που διαρκώς εμπλουτίζεται με ανθρώπους, με ιδέες, με προτάσεις, με δράσεις και έργα, στοχεύουμε στην πάνδημη συμμετοχή σε διαρκή διάλογο. Στη συμμετοχή όλων των συλλόγων, των φορέων, κάθε Καλαβρυτινού, κάθε ανθρώπου που τον εμπνέουν τα Καλάβρυτα. Έχοντας αυτό ως κυρίαρχη πολιτική θέση του συνδυασμού μας, σας παρουσιάζουμε το βασικούς άξονες του τουριστικού μας προγράμματος, ως αποτέλεσμα του μέχρι σήμερα διαλόγου.

Η διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος οφείλει να λαμβάνει υπόψη του το φυσικό περιβάλλον. Η φύση παίζει καθοριστικό ρόλο στο να καταστήσει ένα προορισμό δημοφιλή και ελκυστικό. Το τοπίο και η αρχιτεκτονική είναι στοιχεία που δίνουν χρώμα και δημιουργούν την περιβαλλοντική ταυτότητα μιας περιοχής. Συνεπώς ανάπτυξη του τουρισμού, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς την εναρμόνιση με την πολιτισμική παράδοση, εμπεριέχουν τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της περιοχής που τελικά θα βλάψει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε.

Σε ένα τόπο με τόση μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, η ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού σε πλαίσια σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα συνεχίσει να διασφαλίζει μόνο την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής. Θα αποτελέσει και δείγμα συνέχειας και συνέπειας της μακραίωνης πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Στην κατεύθυνση της ορθολογικής ανάπτυξης του τουρισμού προγραμματίζουμε:

 • Τη δημιουργία μόνιμης δημοτικής δομής αξιοποίησης αναπτυξιακών εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων – πόρων με τη συμμετοχή των δημοτικών επιχειρήσεων (Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και Σπήλαιο Λιμνών Καστριών και της αναπτυξιακής εταιρείας ΑΧΑΪΑ Α.Ε). και των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου (Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης).

 • Τη δημιουργία Επιτροπής Ειδικών του Τουρισμού, η οποία θα εστιάσει στα στρατηγικά θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης του, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές και εμπειρίες. Η Επιτροπή θα στελεχωθεί από καταξιωμένα στελέχη Καλαβρυτινής καταγωγής στο χώρο του τουρισμού. Σκοπός και έργο των στελεχών αυτών θα είναι η ανάδειξη, προβολή και η προώθηση των πλεονεκτημάτων του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μας στην τουριστική αγορά σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ποιοτικού τουρισμού, χωρίς αλλοιώσεις του χαρακτήρα των περιοχών του Δήμου μας. Στους επιμέρους τομείς του έργου τους θα ανήκει η αξιοποίηση της καινοτομίας στην ενημέρωση επισκεπτών και προβολής των τοπικών επιχειρήσεων, αξιοποίηση διαδημοτικών συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού – πολιτισμού, και στήριξη σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις και κυρίως η ψηφιοποίηση και η ενιαία προβολή και ανάδειξη κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας.

Ως ζητούμενο των ανωτέρω συνεργαζόμενων και εμπλεκόμενων φορέων με την Επιτροπή Ειδικών του Τουρισμού του Δήμου Καλαβρύτων είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου που μπορεί να βασιστεί στον λεγόμενο Θεματικό Τουρισμό. Αυτός είναι ικανός να διασπείρει το πλήθος των επισκεπτών στο χώρο και στο χρόνο. Αρκεί να οριστούν και να προβληθούν οι μορφές του Πολιτισμικού, Ιστορικού, Θρησκευτικού, Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού, Αγροτουριστικού, Συνεδριακού και άλλων μορφών Θεματικού Τουρισμού που συμβάλουν στον παραπάνω στόχο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Την ανάπτυξη περιπατητικού – περιηγητικού τουρισμού μέσω ενός ιστορικού οδοιπορικού στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής – Σήμανση περιπατητικών διαδρομών περιοχών φυσικού κάλλους.

 • Την αξιοποίηση του θρησκευτικού, ορειβατικού, ποτάμιου (κανόε καγιάκ & rafting στον Ερύμανθο και το Λάδωνα ποταμό), αθλητικού και γενικά κάθε μορφή τουρισμού υπαίθρου, στοχεύοντας στην διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με την επί τόπου κατανάλωση.

 • Εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα του απαράμιλλου κάλλους του φυσικού περιβάλλοντος, οι πηγές του Αροάνιου και του Λάδωνα, οι ομορφιές του Χελμού και του Ερύμανθου, θα αποτελέσουν ένα από τα Θεματικά Τουριστικά Πάρκα, που θα αυξήσουν τους επισκέπτες και θα διασπείρουν το πλήθος τους σ’ αυτές τις περιοχές του Δήμου μας με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τους.

 • Την δημιουργία πλανηταρίου στα Καλάβρυτα & την Κλειτορία για την μεταφορά της εικόνας από το τηλεσκόπιο ¨Αρίσταρχος¨

 • Η επιμήκυνση της σαιζόν του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων με ανάπτυξη δράσεων πρόσφορων μορφών εναλλακτικού τουρισμού βουνού.

 • Η αξιοποίηση του Οδοντωτού σιδηρόδρομου με δράσεις όπως επαναλειτουργία του Μουντζούρη σε ένα μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε όλοι ότι το τραινάκι μας, μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο μας. Και με μας θα τα προσφέρει.

 • Με σκοπό να καταστήσει τον απλό επισκέπτη, τον μαθητή, το παιδί, κοινωνό της ιστορίας , να προσελκύσει ειδικούς και να προβάλει την αρχαία ιστορία, την τέχνη και την ταυτότητα της περιοχής μας στον επισκέπτη, θα δημιουργήσουμε στην Ψωφίδα Αρχαιολογικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο, για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και την σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία.

 • Καταλυτικό ρόλο, που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, θα διαδραματίσει το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου μας, όπως αυτό περιγράφεται στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα.

 • Αξιοποίηση του δάσους της Κάνισκας σε συνεργασία με την μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Τα Λαπαταχώρια» που πρόσφατα δημιουργήθηκε και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής.

Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε την ισσόροπη τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων, Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων, διάρκειας τεσσάρων εποχών, με τη συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, των δημοτών, των δημοτικών παρατάξεων, των κοινωνικών – πολιτιστικών συλλόγων και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής.

 • 250
 •  
 •  
 •  
 •